Dak maken

Een speelhuisje is niet compleet zonder dak. Dit dak kan op verschillende manieren tot stand komen en bedekt worden. De keuze hangt over het algemeen af van een ontwerp dat je van te voren hebt gemaakt. De vorm van het dak kan heel simpel zijn, maar wanneer je voor een afwijkend design gekozen hebt vallen sommige opties af. Dit artikel focust zich volledig op het dak en de dakbedekking van speelhuisjes.

zadeldakDe vorm van het dak is één van de keuzes die komt kijken bij het maken van een speelhuisje. Negen van de tien huisjes hebben een zogenaamd 'zadeldak', een puntdak waarbij het dak iets uitsteekt buiten de wanden. Dit dak is zo populair omdat het een makkelijke constructie is en bovendien loopt water eenvoudig weg van het huisje. Door het dak iets uit te laten steken krijgt het speelhuisje een wat vriendelijker gezicht valt het water een stukje van het speelhuis af en niet langs de muren. Je hebt dan nog wel last van opspattend vocht, wil je dat niet dan zul je iets aan regenwater afvoer moeten doen.
 
De constructie van het dak zelf is ongeveer hetzelfde als de contructie bij de wanden. Voor de constructie maak je een aantal losse 'sparren' welke je bovenin tegen een nokbalk bevestigd en onderin een stukje laat oversteken over de zijmuren.  Onderaan maak je tegen de kopse kanten van de sparren een balk waarop je een plank bevestigt (het zogenaamde boeideel). Deze constructie kun je het beste bekleden met een laag van underlayment of andere constructieplaat waarop je de uiteindelijke dakbedekking bevestigt.
 
Speelhuisje dak constructie
 
Wanneer het dak van het speelhuisje klaar is moet het nog bedekt worden met dakbedekking. Dakbedekking is er in vele soorten en maten. Een eerste optie is om het dak te bekleden met dakleer. Je kan dakleer er op branden of lijmen. Branden is over het algemeen mooier, sterker en eenvoudiger dan het lijkt.
 
shingles speelhuisjeEen mooier alternatief is om dakshingles aan te brengen. De shingles zijn van asfalt, worden gespijkerd en hebben in de meeste gevallen een kleefstrip aan de onderkant. Op die manier kunnen de shingles makkelijk als dakbedekking van het speelhuisje aan het dak worden bevestigd. In Nederland worden deze tegels vrijwel alleen gebruikt als dakbedekking voor tuinhuisjes of speelhuisjes. Ze worden ook nog wel eens gebruikt om het konijnenhok mee te bedekken. In Amerika zijn shingles veel populairder en worden ze ook voor woonhuizen gebruikt. Let wel op dat je shingles alleen kunt toepassen als de dakhelling meer dan 25 graden is. Anders is het aan te raden eerst een laag dakleer aan te brengen.
 
Een andere oplossing is om (kunststof) golfplaten te gebruiken. Hiervoor hoef je niet eens het gehele dak eerst met underlayment te bedekken, maar kun je volstaan met een aantal balken over de breedte, waarop je de golfplaten met speciale golfplaatnagels of schroeven vast zet. Laat golfplaten minstens één golf in de breedte en 15 cm in de lengterichting overlappen. Golfplaten zijn er in vele soorten en maten. De leverancier kan je adviseren over de beste bevestigingswijze voor het specifieke soort dat je wil toepassen.