Fundering

 

Beginnen bij het begin, zo werkt het vaak en zo ook bij het onderstel van het te bouwen speelhuisje. Als de fundering niet goed in elkaar zit is het onmogelijk om een stevige constructie er bovenop te plaatsen, vandaar dat het geen overbodige luxe is om te zorgen dat je fundering als een “huis” staat. Nu hoef je een speelhuisje natuurlijk zeker niet te funderen als een huis, maar het is toch handig om hier even goed over na te denken. Naast de stevigheid is het bij de keuze voor de onderbouwing van speelhuisjes ook belangerijk om na te denken over eventuele vochtproblemen en om te zorgen dat het speelhuis niet bij een storm wordt weggeblazen.
 
In dit artikel bespreken we de diverse mogelijkheden, en ook mogelijke aandachtspunten die niet over het hoofd mogen worden gezien.

verankeringZorg er in verband met vocht in ieder geval voor dat het speelhuisje enkele centimeters boven het maaiveld wordt geplaatst. Daarnaast is het verstandig om een speelhuis goed vast te zetten, bijv. aan enkele palen die je in de grond slaat. Ook zijn er voor tuinhuisjes speciale grondankers in de handel welke je ook voor speelhuisjes. goed kan gebruiken.

VloerEen eerste mogelijk onderstel voor je speelhuis is om een stevige vloer te maken van balken bekleed met planken of underlayment (let op dat deze niet te veel splinters hebben)en deze op betonblokken of tegels te plaatsen. Onder de hoeken en de balken van je houten vloer worden dan betonblokken of tegels geplaatst. Let op dat je deze om verzakking tegen te gaan wel op een centimeter of 30 wit zand legt. Deze oplossing is erg geschikt voor niet vlakke ondergronden. Bovendien kun je het speelhuisje op deze manier gemakkelijk op hoogte plaatsen. Voor deze mogelijkheid is het wel noodzakelijk dat je een stevige houten vloer maakt, want zonder vloer heb je niets om op de blokken te plaatsen.

VloerEen andere mogelijkheid is om van beton tegels een vloertje te leggen welke dan meteen als vloer voor je speelhuis kan dienen. Deze worden dus niet alleen op de hoeken geplaatst: overal onder vloer komen deze tegels te liggen. Onder de tegels stort je eerst enkele tientallen centimeters wit zand dat goed aangetrild moet worden. Voor een wat kleiner speelhuis kun je hiervoor trouwens prima kunststof tegels speciaal voor speelplekken gebruiken. Eventueel kun je ook alleen de buitenste tegels waarop de wanden komen van beton nemen en de binnensten van kunststof.

Voor deze oplossing hoef je dus geen houten frame te maken. Eventueel kun je als onderkant van de wanden speciale funderingsbalken gebruiken welke ook voor blokhutten worden toegepast. Deze zorgen voor een goede afwatering.

 Een andere manier om een goed onderstel voor je speelhuisje te realiseren is door het houten frame op palen te plaatsen, met als  voordeel dat je niet gebonden bent aan de verschillen in hoogte van de ondergrond. Ook kun je zo makkelijk een beetje de hoogte in, vooral leuk voor iets oudere kinderen.