Muren of Wanden

Muren van een speelhuisje
 
Zoals elk woonhuis heeft ook een speelhuis wanden. Deze wanden kunnen op een aantal verschillende manieren tot stand komen. De ene manier is de anderen niet, ze verschillen vaak op de mate van isolatie en ook in het gemak waarmee het tot stand komt.  Zeker als je de hoogte in wil met het speelhuisje is het belangrijk dat de wanden stevig genoeg zijn om bijvoorbeeld tegenaan te zitten. Dit artikel bespreekt de mogelijkheden voor de wanden.
 
Allereerst is het belangrijk dat je een afweging maakt van de manier waarop je het huisje zou willen gebruiken. Als de kinderen in de winter in hun speelhuis moeten kunnen spelen is het wellicht een goed idee om het de wanden en eventueel ook het dak te isoleren of in ieder geval te zorgen dat deze niet te tochtig zijn.
 
Voor de constructie van de muren is het aan te bevelen om gebruik te maken van een zogenaamd houtskelet als stuctuur voor het speelhuisje. Houtskeletbouw wordt ook gebruikt bij bijvoorbeeld tuinhuisjes en houten garages, en is een techniek waarbij er eerst door middel van houten balken een frame wordt opgezet met staanders en verbindingsbalken en waarin ruimte wordt gelaten voor ramen en deuren.
 
houtskelet speelhuisje
 
Het frame wordt vervolgens bekleed met een 'huid'. Het frame dien je goed recht (tip, meet de diagonalen!) te maken, maar je zal merken dat dit veelal nog een beetje 'wankel' is. De huid dient niet alleen om het geheel dicht te maken, maar geeft ook stevigheid aan de constructie van het speelhuisje.  Hiervoor kun je bijvoorbeeld rabat planken gebruiken, of je kunt hier ook constructieplaten gebruiken zoals bijvoorbeeld multiplex of underlayment. Rabat planken of delen zijn planken welke met de bovenkant en onderkant in of over elkaar vallen. Deze zijn in de meeste bouwmarkten of houthandels te koop, voor een langere levensduur kun je ze ook geimpregneerd krijgen. Het voordeel is dat ze eenvoudig  op maat te maken zijn, ook voor bijvoorbeeld deuren of ramen. Met constructieplaten kun je voor een niet al te groot speelhuisje een hele wand ineens bedekken, met als voordeel dat het minder tocht. Je moet dan wel niet alleen de plaat op maat maken, maar ook de uitsparingen voor ramen en deuren hier in maken (of met verschillende delen werken).
 
blokhut speelhuisEen alternatieve methode is om een speelhuisje te maken volgens de 'blokhut' methode. Blokhutten worden gebouwd van planken (van origine van boomstammen) welke op de hoeken in elkaar vallen. Door deze constructie zijn als de inkepingen goed passen dan ook nauwelijks schroeven of spijkers nodig. Voor tuinhuisjes worden hiervoor vaak zogenaamde blokhut profielen gebruik welke aan de bovenkant en onderkant in elkaar vallen (het lijkt op rabat, maar de planken zijn veel dikker). In bouwmarkten zijn ook blokhut profielen te koop. Deze zijn echter meestal niet bedoeld om op de hoeken in elkaar te vallen, maar daarbij worden speciale hoek en verbindingsbalken gebruikt waarin de kopse kanten van de profielen vallen.  Nadeel van deze methode is dat je elk profiel wel aan de verbindingsbalken moet vast schroeven.